Przejdź do głównej treści
#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE
#PROJEKTY SPOŁECZNE
#WSPARCIE BIZNESU
#INICJATYWY KULTURALNE

Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska

Inicjatywa wędkarzy doceniona w konkursie „Inicjuj z FIO na start”!

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1773

wedkaWniosek pn. „DAJ SZANSĘ – ZŁÓW I WYPUŚĆ”, którego patronem jest Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska, uzyskał dofinansowanie w wysokości 5 tys. zł w ramach konkursu „Inicjuj z FIO na start” ogłoszonego przez Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica. W ramach projektu zostaną zorganizowane bezpłatne zajęcia pozaszkolne dla młodzieży w formie wykładów i praktycznych zajęć wędkarskich, co pozwoli poszerzyć ich wiedzę ekologiczno-wędkarską.

Posiedzenie Rady Programowej

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1932

posiedzenieStowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska, informuję o zwołaniu posiedzenia Rady Programowej na dzień 21/05/2019 r., w zakresie oceny wniosków o przyznanie pomocy w ramach naboru:

1) 1/2019 Budowa lub przebudowa ogólnodostępnej i niekomercyjnej infrastruktury turystycznej lub rekreacyjnej w ramach przedsięwzięcia: Dostosowanie infrastruktury do potrzeb rekreacji i turystyki;
2) 2/2019 Działania infrastrukturalne przyczyniające się do rewitalizacji społeczno-gospodarczej miejscowości wiejskich - w szczególności o dużej koncentracji negatywnych zjawisk społecznych - zmierzające do ożywienia społeczno-gospodarczego danego obszaru i poprawy warunków uczestnictwa osób zamieszkujących obszary problemowe w życiu społecznym i gospodarczym w ramach przedsięwzięcia: Dostosowanie infrastruktury do potrzeb lokalnych na obszarach rewitalizowanych. 

 

Zaproszenie na posiedzenie Rady Programowej

Targi „Lato na wsi – Święto Smaku i Tradycji” za nami

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1967

001W miniony weekend odbyły się Targi Ogrodniczo-Turystyczne „Lato na wsi” w Minikowie, które organizuje Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Główną atrakcją imprezy była wystawa ogrodnicza. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się również wystawa zwierząt oraz stoiska z regionalnymi przysmakami.
Targi „Lato na Wsi” są wielotematyczną imprezą, o charakterze edukacyjno-promocyjnym. Podczas tegorocznej edycji w Minikowie pojawiło się mnóstwo zwiedzających. Targi są przede wszystkim dobrą okazją do kupienia najlepszych jakościowo sadzonek kwiatów, krzewów, drzewek prosto od producentów oraz uzyskania informacji na temat projektowania i urządzania ogrodów czy pielęgnacji roślin. 

Dobre praktyki

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1930

slonecznikCelem działań Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich jest między innymi zwiększenie zainteresowania wdrażaniem inicjatyw oraz aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania przedsięwzięć w zakresie zarówno rozwoju obszarów wiejskich, jak również wspieranie innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Poniżej prezentujemy publikację zawierającą przykłady operacji zrealizowanych w ramach planu operacyjnego KSOW w latach 2017-2018 mających wpływ na rozwój obszarów wiejskich.
Operacje przedstawione w publikacji zostały zrealizowane przez partnerów KSOW, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Urzędy Marszałkowskie, i sfinansowane ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Zdrowe odżywianie nie jest już im obce

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1929

20190426 12374126 kwietnia rozpoczęły się warsztaty kulinarne, kolejny już etap projektu „Aktywny i zaradny niepełnosprawny”. Jest to już ostatnie zadanie projektowe, skierowane do 30 osób niepełnosprawnych oraz ich otoczenia. Grupą objętą wsparciem są podopieczni Warsztatów Terapii Zajęciowej w Wąbrzeźnie. Warsztaty to cykl sześciu spotkań, a uczestnicy projektu podzieleni na dwie grupy warsztatowe wezmą udział w trzech spotkaniach z instruktorem kulinarnym. Podczas warsztatów przedstawione zostaną proste sposoby na przygotowanie smacznych, zdrowych, szybkich i niedrogich potraw dietetycznych, które można przyrządzać na śniadanie, obiad i kolację.