Przejdź do głównej treści
#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE
#PROJEKTY SPOŁECZNE
#WSPARCIE BIZNESU
#INICJATYWY KULTURALNE

Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska

Jak to jest zrobione?

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2100

12 1024x681Spodobały się Wam nasze warsztatowe zajączki ze słomy, ale nie wiecie jak je zrobić? Nic trudnego - wystarczy, że zaopatrzycie się w wymienione poniżej materiały i postępując według instrukcji wykonania, samodzielnie wykonacie tę jakże oryginalną ozdobę na czas świąt wielkanocnych.

POTRZEBNE MATERIAŁY:
- siano (niewielka ilość),
- nitka, sznurek lub drucik,
- pistolet i klej na gorąco,
- plastikowe oczka i nosek,
- kawałek sznurka hurtowego na wąsy,
- ozdoby, takie jak wstążki, kwiatki itp.

SPOSÓB WYKONANIA:

Podsumowaliśmy ankiety

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2172

graphJak już wcześniej informowaliśmy, nasza lokalna grupa działania może ubiegać się o dodatkowe 550 000,00 zł na wdrażanie strategii. Tzw. bonus może zostać wykorzystany na operacje w sektorze gospodarczym. Dlatego też w dniach 8-12 kwietnia uruchomiliśmy ankietę, aby poznać oczekiwania potencjalnych wnioskodawców. Poniżej prezentujemy najważniejsze wnioski wynikające z przesłanych 67 ankiet.

 

Na pytanie:
1. „Jaka forma wsparcia sektora gospodarczego powinna być realizowana w ramach dodatkowych środków pozyskanych na realizację lokalnej strategii rozwoju” udzielono następujących odpowiedzi:
- 80,6% ankietowanych wskazało dotacje dla starterów
- 16,4 ankietowanych wskazało dotacje na rozwój istniejących przedsiębiorstw

2. „Czy Pani/ Pana zdaniem kwota premii na rozpoczęcie działalności gospodarczej w wysokości 60 tys. zł to dostateczna forma pomocy?” udzielono następujących odpowiedzi:

Guacamole, czyli... pasta kanapkowa z awokado

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1906

pasta z awokado

 

Kto powiedział, że pasta kanapkowa musi być nudna? Jeżeli ktoś tak uważa, to zmieni zdanie po posmakowaniu pasty, którą wspólnie przyrządzali uczestnicy naszych wielkanocnych warsztatów kulinarnych z serii „Jak to z chlebem było...”. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i zajmie dosłownie parę minut. Warto podkreślić, że to właśnie ta pasta okazała się „numerem 1” wśród pozostałych past w opinii uczestników warsztatów. Pasta bazuje na awokado – owocu, które ze względu na specyficzny, trochę mdły smak - posiada chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pomijając walory smakowe, które są po prostu indywidualną kwestią smaku, warto zwrócić uwagę na jego szczególne właściwości odżywcze, antyoksydacyjne, wspierające odchudzanie i antynowotworowe. Zatem nie powinniśmy się do awokado zniechęcać, a z naszej strony polecamy połączyć go z serkiem feta, co będzie zaskakującym odkryciem dla podniebienia.

Składniki:
- 1 awokado
- jogurt naturalny 150 g.
- ser kanapkowy typu feta 120 g.

Sposób wykonania:
Awokado rozkrajamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ, po oddzieleniu od skórki, łączymy z serem i jogurtem. Składniki pasty blendujemy razem na gładką masę.

Smacznego!  

Pasta z soczewicy

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2052

pasta z soczewicy

 

Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były nie tylko pretekstem do twórczych poszukiwań dotyczących idealnej receptury na domowe pieczywo. Owszem – warto jest wracać do zapomnianych nieraz przepisów naszych mam i bać, ale dobrze jest również łączyć tradycyjne przepisy z nowymi trendami w kulinariach. W ten sposób nadążamy za duchem czasu, poznajemy nowe smaki łącząc składniki, które osobno być może nie zachęcają do spróbowania, ale odpowiednio dobrane tworzą zaskakującą kompozycję smakową. Taka właśnie jest pasta z soczewicy, która za sprawą nieszablonowego połączenia czerwonej soczewicy z pestkami z dyni, suszonymi pomidorami i warzywami, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i bycia „fit”. Zatem prezentujemy kolejny przepis na ciekawą pastę kanapkową na wielkanocny stół.

Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 50 g. oliwy
- sól i pieprz
- łyżka suszonych warzyw

Sposób wykonania:
Pestki z dyni moczymy. Soczewicę należy przepłukać i ugotować z suszonymi warzywami. Ostudzić. Pestki dyni miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!  

Pasta pieczarkowa

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1929

pasta pieczarkowa

 

Działania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą lokalną grupę działania warsztatów, była pasta pieczarkowa. Przedstawiamy zatem kolejną inspirację na świąteczne śniadanie - pastę jajeczną, która na pewno przypadnie do gustu amatorom pieczarek.

Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka vegety
- 100 g masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebule i pieczarki, dodajemy vegetę i smażymy 15-20 minut, aż do odparowania wody. Po ostudzeniu, przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia (drobne oczka). Jajka gotujemy na twardo i również mielimy. Do uzyskanej masy dodajemy masło, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!