Zdrowe odżywianie nie jest już im obce
26 kwietnia rozpoczęły się warsztaty kulinarne, kolejny już etap projektu „Aktywny i zaradny niepełnosprawny”. Jest to już ostatnie zadanie projektowe, skierowane do 30 osób niepełnosprawnych oraz ich otoczenia. Grupą objętą wsparciem są podopieczni Warsztatów Terapii Zajęciowej w Wąbrzeźnie. Warsztaty to cykl sześciu spotkań, a uczestnicy projektu podzieleni na dwie grupy warsztatowe wezmą udział w trzech spotkaniach z instruktorem kulinarnym. Podczas warsztatów przedstawione zostaną proste sposoby na przygotowanie smacznych, zdrowych, szybkich i niedrogich potraw dietetycznych, które można przyrządzać na śniadanie, obiad i kolację.
Pierwsze spotkania z kulinariami już za nami. Uczestnicy warsztatów „Smaczne i zdrowe śniadania” wspólnie przygotowali tartę jajeczną, naleśniki na słodko z nadzieniem bananowym, warzywną sałatkę, jak również - prosto z patelni - „serca” z parówek zasmażanych z jajkiem oraz zdrowy sok z owoców. Natomiast w skład menu warsztatów „Smaczne i zdrowe obiady” były: morszczuk zapiekany z parmezanem, pietruszką i czosnkiem, filet z piersi kurczaka, kasza bulgur z maślaną nutą i surówką oraz sałatka owocowa na deser. Ostatnim modułem tematycznym były „Smaczne i zdrowe kolacje”, podczas których uczestnicy przyrządzili zapiekanki, mozzarellę zapiekaną w szynce szwarcwaldzkiej i sałatkę z tortellini.
Dobór składników i prostota wykonania potraw ma na celu zachęcenie osób niepełnosprawnych do samodzielnego gotowania, stosując się do zasad zdrowego odżywiania w codziennym życiu. W przyszłym tygodniu zajęcia będą realizowane dla drugiej grupy warsztatowej i nasz projekt składający się ze spotkania z dietetykiem, zajęć sportowych i warsztatów kulinarnych zostanie oficjalnie zakończony.