-
Opublikowano: 01 grudzień 2020
Placówki gastronomiczne oraz ośrodki budowania formy i poprawy kondycji fizycznej mogą się ubiegać o marszałkowskie granty na utrzymanie lub przywrócenie miejsc pracy oraz pożyczki udzielane na weksel in blanco. Przygotowywana jest również kampania promująca kupowanie jedzenia na wynos w lokalnych restauracjach i jadłodajniach.
Granty obrotowe na utrzymanie miejsc pracy to zapowiadane wcześniej dofinansowanie etatów w wysokości 3 tysięcy złotych miesięcznie na pracownika. Firma, która w związku z obostrzeniami antyepidemicznymi musiała zamknąć lokal czy klub, będzie mogła otrzymać od 6 do 12 tysięcy złotych, w zależności od obrotów, na utrzymanie lub przywrócenie jednego lub dwóch stanowisk w pracy. Środki zostaną wypłacone w jednej transzy. Nabór wniosków został oficjalnie ogłoszony 30 listopada. Wnioski, w formie elektronicznej - maksymalnie uproszczone, będzie można składać od 1 do 7 grudnia, a umowy będą podpisywane w pięciu lokalizacjach: Bydgoszczy, Toruniu, Włocławku, Grudziądzu i Inowrocławiu. Wypłaty przewidywane są jeszcze w grudniu.