Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Wieś na weekend – edycja 2021
Sekretariat Regionalny KSOW ogłasza konkurs na organizację imprez plenerowych podczas weekendów, na terenach wiejskich Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Celem konkursu jest aktywizacja stowarzyszeń i instytucji do działania partnerskiego podczas organizacji lokalnych imprez, upowszechniających przykłady nowatorskich rozwiązań i promujących dobre praktyki zrealizowane w ramach projektów sfinansowanych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Konkurs dotyczy działania „Gromadzenie przykładów operacji realizujących poszczególne priorytety PROW 2014-2020” zamieszczonego w Planie Operacyjnym Sekretariatu Regionalnego KSOW na lata 2020-2021.
Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021
1 kwietnia 2021 r. rozpoczął się Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021 i potrwa do 30 czerwca 2021 r. Spis powszechny przeprowadzany jest raz na 10 lat. Obowiązkową formą jest samospis internetowy. Metodą uzupełniającą jest spis telefoniczny lub bezpośredni przy pomocy rachmistrza spisowego.
Zgodnie z ustawą o statystyce publicznej udział w Narodowym Spisie Powszechnym Ludności i Mieszkań 2021 jest obowiązkowy.
Jeśli chcesz się dowiedzieć czego dotyczą pytania wejdź na stronę https://spis.gov.pl/lista-pytan-w-nsp-2021
Można również skorzystać z demo formularza który został udostępniony na stronie: https://demo.spis.gov.pl
Aby dokonać spisu musisz mieć przygotowane informacje, takie jak numer PESEL, zarówno swój jak i pozostałych domowników.
Od 15 marca została uruchomiona infolinia spisowa 22 279 99 99.
Wielkanocne przepisy od LGD
W 2018 r. Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska zorganizowała warsztaty kulinarne pod nazwą „Zgotuj bliskim pyszne święta Wielkiej Nocy z LGD!”. Warsztaty służyły doskonaleniu umiejętności kulinarnych, zapoznaniu mieszkańców z tradycyjnymi przepisami świątecznymi, aktywizacji lokalnej społeczności oraz kultywowaniu tradycyjnych zwyczajów świątecznych. Warsztatowe spotkania to także platformy wymiany przepisów i kulinarnych doświadczeń wśród uczestników. Jak się okazuje udostępnione wówczas przepisy są nadal wykorzystywane w przygotowaniu potraw na wielkanocny stół. Zatem raz jeszcze je udostępniamy!
Święta Wielkiej Nocy z LGD
Do Świat Wielkiej Nocy pozostało kilka dni. W tym roku ze względu na sytuację epidemiologiczną nie spotkamy się niestety na warsztatach kulinarnych, które cieszyły się dotychczas dużym zainteresowaniem. Postaramy się za to przypomnieć najciekawsze przepisy, które z powodzeniem wykorzystano w czasie takich warsztatów. Jesteśmy przekonani, że będą one dla Państwa inspiracją do przygotowania potraw na wielkanocny stół!
Przypominamy, że celem warsztatów kulinarnych było doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów. Każda lokalna grupa działania poza dystrybuowaniem środków na wdrażanie projektów odpowiada również za aktywizację lokalnej społeczności, która przybiera różne formy – wyjazdów studyjnych, konkursów tematycznych, konferencji, warsztatów rękodzielniczych czy kulinarnych.
W czasie organizowanych przez naszą grupę warsztatów wracamy do zapomnianych nieraz przepisów, ale równie często łączymy tradycyjne receptury z nowymi trendami w kulinariach. W ten sposób nadążamy za duchem czasu, poznajemy nowe smaki łącząc składniki, które osobno być może nie zachęcają do degustacji, ale odpowiednio dobrane tworzą zaskakującą kompozycję smakową. Taka właśnie jest pasta z soczewicy, która za sprawą nieszablonowego połączenia czerwonej soczewicy z pestkami dyni, suszonymi pomidorami i warzywami, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i bycia „fit”.
Zatem prezentujemy przepis na ciekawą pastę kanapkową na wielkanocny stół.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 50 g. oliwy
- sól i pieprz
- łyżka suszonych warzyw
Sposób wykonania:
Pestki z dyni moczymy. Soczewicę należy przepłukać i ugotować z suszonymi warzywami. Ostudzić. Pestki dyni miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.