#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 20 Wrzesień 2024    |    Imieniny obchodzą: Renata, Filipina, Eustachy

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

Newsletter

12 1024x681Spodobały się Wam nasze warsztatowe zajączki ze słomy, ale nie wiecie jak je zrobić? Nic trudnego - wystarczy, że zaopatrzycie się w wymienione poniżej materiały i postępując według instrukcji wykonania, samodzielnie wykonacie tę jakże oryginalną ozdobę na czas świąt wielkanocnych.

POTRZEBNE MATERIAŁY:
- siano (niewielka ilość),
- nitka, sznurek lub drucik,
- pistolet i klej na gorąco,
- plastikowe oczka i nosek,
- kawałek sznurka hurtowego na wąsy,
- ozdoby, takie jak wstążki, kwiatki itp.

SPOSÓB WYKONANIA:

Czytaj więcej...

graphJak już wcześniej informowaliśmy, nasza lokalna grupa działania może ubiegać się o dodatkowe 550 000,00 zł na wdrażanie strategii. Tzw. bonus może zostać wykorzystany na operacje w sektorze gospodarczym. Dlatego też w dniach 8-12 kwietnia uruchomiliśmy ankietę, aby poznać oczekiwania potencjalnych wnioskodawców. Poniżej prezentujemy najważniejsze wnioski wynikające z przesłanych 67 ankiet.

 

Na pytanie:
1. „Jaka forma wsparcia sektora gospodarczego powinna być realizowana w ramach dodatkowych środków pozyskanych na realizację lokalnej strategii rozwoju” udzielono następujących odpowiedzi:
- 80,6% ankietowanych wskazało dotacje dla starterów
- 16,4 ankietowanych wskazało dotacje na rozwój istniejących przedsiębiorstw

2. „Czy Pani/ Pana zdaniem kwota premii na rozpoczęcie działalności gospodarczej w wysokości 60 tys. zł to dostateczna forma pomocy?” udzielono następujących odpowiedzi:

Czytaj więcej...

pasta z soczewicy

 

Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były nie tylko pretekstem do twórczych poszukiwań dotyczących idealnej receptury na domowe pieczywo. Owszem – warto jest wracać do zapomnianych nieraz przepisów naszych mam i bać, ale dobrze jest również łączyć tradycyjne przepisy z nowymi trendami w kulinariach. W ten sposób nadążamy za duchem czasu, poznajemy nowe smaki łącząc składniki, które osobno być może nie zachęcają do spróbowania, ale odpowiednio dobrane tworzą zaskakującą kompozycję smakową. Taka właśnie jest pasta z soczewicy, która za sprawą nieszablonowego połączenia czerwonej soczewicy z pestkami z dyni, suszonymi pomidorami i warzywami, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i bycia „fit”. Zatem prezentujemy kolejny przepis na ciekawą pastę kanapkową na wielkanocny stół.

Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 50 g. oliwy
- sól i pieprz
- łyżka suszonych warzyw

Sposób wykonania:
Pestki z dyni moczymy. Soczewicę należy przepłukać i ugotować z suszonymi warzywami. Ostudzić. Pestki dyni miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!  

pasta z awokado

 

Kto powiedział, że pasta kanapkowa musi być nudna? Jeżeli ktoś tak uważa, to zmieni zdanie po posmakowaniu pasty, którą wspólnie przyrządzali uczestnicy naszych wielkanocnych warsztatów kulinarnych z serii „Jak to z chlebem było...”. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i zajmie dosłownie parę minut. Warto podkreślić, że to właśnie ta pasta okazała się „numerem 1” wśród pozostałych past w opinii uczestników warsztatów. Pasta bazuje na awokado – owocu, które ze względu na specyficzny, trochę mdły smak - posiada chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pomijając walory smakowe, które są po prostu indywidualną kwestią smaku, warto zwrócić uwagę na jego szczególne właściwości odżywcze, antyoksydacyjne, wspierające odchudzanie i antynowotworowe. Zatem nie powinniśmy się do awokado zniechęcać, a z naszej strony polecamy połączyć go z serkiem feta, co będzie zaskakującym odkryciem dla podniebienia.

Składniki:
- 1 awokado
- jogurt naturalny 150 g.
- ser kanapkowy typu feta 120 g.

Sposób wykonania:
Awokado rozkrajamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ, po oddzieleniu od skórki, łączymy z serem i jogurtem. Składniki pasty blendujemy razem na gładką masę.

Smacznego!  

pasta pieczarkowa

 

Działania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą lokalną grupę działania warsztatów, była pasta pieczarkowa. Przedstawiamy zatem kolejną inspirację na świąteczne śniadanie - pastę jajeczną, która na pewno przypadnie do gustu amatorom pieczarek.

Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka vegety
- 100 g masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebule i pieczarki, dodajemy vegetę i smażymy 15-20 minut, aż do odparowania wody. Po ostudzeniu, przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia (drobne oczka). Jajka gotujemy na twardo i również mielimy. Do uzyskanej masy dodajemy masło, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!
 

Nowa strategia rozwoju

konsultacje spoleczne

Nabory wniosków

nabor wnioskow

Stypendia pomostowe

Logo stypendia pomostowe

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

siegamy po wiecej 4

Projekty współpracy

Projekty współpracy

Deklaracja dostępności

deklaracja dostepnosci

Wdrażanie strategii

Unia Europejska

RODO

Wnioski pisanie

facebook

Ostatnie wiadomości

Spotkanie ...

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia ...

Spotkanie ...

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia ...

Spotkanie ...

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia ...

Konkurs grantowy „Moda ...

28 sierpnia br. ruszył II nabór ...

Scroll to top

logo 2