Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Rekrutacja ,,Zasmakuj w produktach lokalnych”
Zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych ,,Zasmakuj w produktach lokalnych”, które odbędą się 26.10.2023 r. o godz. 11:00 w siedzibie Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska. Podczas spotkania przewidziano wykorzystanie produktów lokalnych w kuchni.
Udział w warsztacie jest bezpłatny.
Rekrutacja prowadzona jest w biurze LGD i za pośrednictwem poczty elektronicznej do 25 października 2023 r. W przypadku większej liczby zgłoszeń niż przewidziana liczba uczestników warsztatów decyduje kolejność zgłoszeń.
Warsztaty realizowane są w ramach projektu współpracy lokalnych grup działania pn. ,,Dywersyfikacja dochodów mieszkańców obszarów wiejskich w oparciu o turystykę wiejską i produkt lokalny – organizacja cyklu wizyt studyjnych, wydanie publikacji, udział w targach branżowych oraz realizacja działań promocyjnych”, który współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Formularz zgłoszeniowy
"Najciekawsze innowacyjne rozwiązania w rolnictwie"
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu po raz ósmy organizuje w dniach 23-24 listopada 2023 r. w Warszawie "Forum Wiedzy i Innowacji w Rolnictwie”.
W ramach tego wydarzenia ogłoszony został konkurs pn. "Najciekawsze innowacyjne rozwiązania w rolnictwie". Celem konkursu jest promowanie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa i obszarów wiejskich oraz innowacyjnych technik i technologii, które mają zastosowanie w gospodarstwie rolnym i pozwalają na podniesienie jego efektywności i konkurencyjności.
Uczestnicy konkursu
1. W konkursie mogą brać udział instytuty, uczelnie wyższe, firmy prywatne, doradcy rolniczy, rolnicy, podmioty realizujące projekty lub opracowujące produkty w zakresie innowacyjnych rozwiązań dla rolnictwa;
2. Organizator dopuści do konkursu maksymalnie 20 prac konkursowych – liczy się kolejność otrzymania zgłoszenia przez Organizatora;
3. Każdy z uczestników ma prawo zgłosić do konkursu jedną pracę konkursową;
4. Udział w konkursie jest dobrowolny i bezpłatny.
Zgłoszenie do udziału w konkursie odbywa się poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego do 31 października 2023 r. do godz. 15:30.
W Konkursie zostaną przyznane 3 nagrody pieniężne:
Nie ma to, jak zawody strażackie!
Projekt „Kulturalnie, zdrowo i sportowo – cykl działań aktywizacyjnych na Ziemi Wąbrzeskiej” to wiele inicjatyw na rzecz lokalnych społeczności. Warsztaty kulinarne, spotkania z dietetykiem, rajdy rowerowe, marsze nordic walking, spektakle teatralne, projekcje filmów w ramach kina plenerowego czy zajęcia z animatorem to niektóre z działań zaplanowanych w projekcie. Nie można również zapominać o wsparciu dla OSP.
W dniach 5-14 sierpnia 52 młodych przedstawicieli ochotniczych straży pożarnych uczestniczyło w obozie w miejscowości Piła – Młyn koło Tucholi. Z kolei z sobotę 30 września odbyły się zawody dla młodzieżowych drużyn OSP. Nieopodal świetlicy wiejskiej w Jarantowicach swoje umiejętności zaprezentowało 10 drużyn.
Jak wyglądała rywalizacja można zobaczyć w poniższej galerii.
Konkurs "Z kulturą po drodze"
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, we współpracy z Muzeum Etnograficznym im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu oraz Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną, zapraszają do udziału w konkursie "Z kulturą po drodze" - na najlepiej wykonane turystyczne mapy regionów etnograficznych województwa kujawsko-pomorskiego.
Jednocześnie informujemy, że termin nadsyłania prac konkursowych został wydłużony do 13 października br.
Celem konkursu jest promowanie wśród mieszkańców naszego województwa dziedzictwa kulturowego oraz potencjału turystycznego jego regionów etnograficznych, a także kreowanie ich wizerunku jako turystycznego rynku oferującego zróżnicowane, a przede wszystkim dostępne dla odwiedzających atrakcje.
Konkurs jest skierowany do instytucji kultury podległych miastom lub gminom (np. Gminne Ośrodki Kultury, biblioteki publiczne), działających na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie, we współpracy z lokalną społecznością, tzw. "ETNO-mapy", na którą będą naniesione punkty możliwe do odwiedzenia przez turystę, a budujące tożsamość kulturową mieszkańców danego regionu etnograficznego. Z uwagi na dotychczas przeprowadzone działania promocyjne i stopień rozbudowania oferty turystycznej poszczególnych regionów etnograficznych, możliwość ich prezentacji ograniczono do wyboru jednego z siedmiu regionów, tj.: Borów Tucholskich, Kociewia, Krajny, Kujaw, Pałuk, Ziemi Chełmińskiej lub Ziemi Dobrzyńskiej.
,,Smakuj lokalnie”
18 września ruszył konkurs grantowy dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach programu „Smakujemy lokalnie” pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. W sumie do wygrania jest 10 grantów w wysokości 10 000 złotych dla tych Kół, które przedstawią najlepsze przepisy na potrawy promujące tradycję kulinarną regionu, z którego pochodzą. Organizatorem programu i konkursu jest Carrefour Polska.
O grant mogą ubiegać się koła lub związki kół gospodyń wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru KGW.
Zadaniem konkursowym jest przesłanie przepisu na potrawę promującą kuchnię regionu z wykorzystaniem wybranego produktu marki własnej Carrefour Polska, wraz ze zdjęciami oraz historią dania.
Organizatorem programu i konkursu jest Carrefour Polska.
Patronem konkursu jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Ostateczny termin przesyłania zgłoszeń upływa 23 października 2023 r.
Warto również wspomnieć, iż w ramach programu „Smakujemy lokalnie” Koła Gospodyń Wiejskich mogą bezpłatnie promować i sprzedawać swoje wyroby w sklepach sieci Carrefour.
Ogłoszenie listy Kół Gospodyń Wiejskich i Związków Kół Gospodyń Wiejskich, którym granty zostały przyznane nastąpi w terminie do dnia 4 grudnia 2023 poprzez umieszczenie informacji na stronie internetowej www.smakujemylokalnie.pl oraz bezpośrednie poinformowanie Wnioskodawcy o przyznaniu grantu.
Za: https://smakujemylokalnie.pl/program/.