Skip to main content
#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE
#PROJEKTY SPOŁECZNE
#WSPARCIE BIZNESU
#INICJATYWY KULTURALNE

Wielkanocne przepisy od LGD

Kategoria: Aktualności
Opublikowane: 30 marzec 2021
Utworzone: 30 marzec 2021
Odsłony: 1375

kanapkiW 2018 r. Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska zorganizowała warsztaty kulinarne pod nazwą „Zgotuj bliskim pyszne święta Wielkiej Nocy z LGD!”. Warsztaty służyły doskonaleniu umiejętności kulinarnych, zapoznaniu mieszkańców z tradycyjnymi przepisami świątecznymi, aktywizacji lokalnej społeczności oraz kultywowaniu tradycyjnych zwyczajów świątecznych. Warsztatowe spotkania to także platformy wymiany przepisów i kulinarnych doświadczeń wśród uczestników. Jak się okazuje udostępnione wówczas przepisy są nadal wykorzystywane w przygotowaniu potraw na wielkanocny stół. Zatem raz jeszcze je udostępniamy!


Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki

• 11 jaj,
• 1 cebula,
• 5 dużych pieczarek,
• pół pęczku koperku,
• 1 łyżka musztardy Dijon lub sarepskiej,
• 1 łyżka gęstej śmietany,
• olej do smażenia,
• 1 szklanka bułki tartej,
• 50 g masła,
• Sól, pieprz do smaku

Ugotować 10 jajek na twardo. Następnie pokroić w kostkę cebulę oraz pieczarki i usmażyć na maśle. Posiekać koperek. Ugotowane jajka ostudzić i przeciąć wzdłuż ostrym nożem każde jajko na pół. Wyjąć zawartość ze skorupek, zachować skorupki. Jaja pokroić w drobną kostkę. Wymieszać je z pieczarkami, cebulą, koperkiem, musztardą, śmietaną i surowym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Uzupełnić połówki farszem. Każdą połówkę jajka dokładnie spanierować w bułce. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem farszem w dół i smażyć, aż będą złociste.



Jajka faszerowane z awokado

Składniki

• 7 jaj,
• 1 dojrzałe awokado,
• 1 łyżka majonezu,
• 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
• 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
• szczypiorek

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórki. Skrop sokiem z cytryny lub limonki, oprósz solą oraz pieprzem. Obrane jajka przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i dodaj do awokado. Zmiksuj z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem (ewentualnie ostrą papryką). Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Pastą wypełnij wydrążone połówki jajek.



Żurek na zakwasie owsianym

Składniki

Zakwas:
• 4-5 łyżek mąki owsianej,
• 0,5 l wody,
• 2 listki laurowe,
• 3 ząbki czosnku,
• 3 ziarenka ziela angielskiego,
• 1 cebula

Mąkę owsianą zalewamy letnią wodą i mieszamy. Dodajemy ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Mieszamy raz lub dwa razy dziennie.

Do żurku:

• 1 l wody,
• 2 pęta białej kiełbasy,
• 150 g wędzonego boczku,
• 2 ziemniaki,
• 2 ząbki czosnku,
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo:

• jaja ugotowane na twardo,
• śmietana 36%,
• chrzan kremowy,
• kolorowy pieprz,

W garnku gotujemy wodę, wkładamy białą kiełbasę, boczek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy przez kilka minut, a następnie wyciągamy mięso i odkładamy, żeby wystygło. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Kiełbasę i boczek kroimy, podsmażamy na patelni. Do gorącego wywaru wlewamy przerzedzony zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek, zmiażdżone ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo i ubitą na sztywno śmietaną wymieszaną z chrzanem i kolorowym pieprzem.



Babka gotowana

Składniki

• 1 kostka palmy,
• 1 szklanka cukru,
• 6 jaj,
• 1 szklanka mąki krupczatki,
• 1 szklanka kartoflanki,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 cukier waniliowy + odrobina olejku waniliowego,
• 1 łyżka octu

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy stopniowo dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy składniki suche i ocet, ucieramy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą. Foremkę do gotowania babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, zamykamy i gotujemy około godzinę 15 minut.