Warsztatowych przepisów ciąg dalszy...
Nasze listopadowe spotkania kulinarne przede wszystkim miały na celu aktywizowanie lokalnej społeczności i wymianę doświadczeń kulinarnych. Uczestnicy warsztatów nie tylko poznali przykładowe dania z gęsiny, ale również zostali zachęceni do kultywowania tradycyjnych zwyczajów związanych z wypiekiem domowego pieczywa. W związku z tym jednym z punktów warsztatów był wspólny wypiek bułek.
Bułeczki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2,5 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki drożdży
- 0,5 kostki roztopionego masła
- 2 szklanki maślanki lub mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Uformować bułki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 220C przez 20 minut. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą podczas pieczenia bułeczek.
Smacznego!