Konkurs „Domowe przetwory w kolorach jesieni”
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni - konkurs na przepis ze zdjęciem”. Celem konkursu jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja. Pokaż jakie robisz przetwory na zimę! Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są nagrody pieniężne.
Jesień to czas robienia zapasów na zimę. W tym okresie wiele osób sięga do domowych receptur na sprawdzone przetwory. To idealny moment, aby pozyskać te przepisy i udokumentować zwyczaj robienia domowych zapasów. Pokaż jak przygotowujesz się do zimy! Czy robisz przetwory, a może suszonki, czy soki? Jaki jest twój sposób żeby zachować ten niepowtarzalny smak owoców, warzyw i ziół? Podziel się swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle czy soki.
Zaprezentuj szczyt „listy przebojów” swojej słoikowej półki z przetworami. Opowiedz nam o swoich rodzinnych tradycjach. Wszystkie przetwory mile widziane! A może korzystasz z darów lasu i łąki (jak na przykład: jarzębina, głóg, żurawina, borówki, czarny bez, kalina, pigwa, orzechy, arcydzięgiel, jeżyny, róża itp.). Organizatorzy konkursu liczą na zgłoszenia od Bałtyku do Tatr - na piękne kolorowe zdjęcia, przepisy wzbogacone o krótkie historie, jak zagościły na waszych stołach. Konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, obszarów wiejskich - Gminnych Ośrodków Kultury, Regionalnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic, szkół rolniczych i gastronomicznych.
Przepisy i zdjęcia jesiennych przetworów można przesyłać w terminie do 6 grudnia 2020 roku. Ocenie będą podlegać: oryginalność przepisu, wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu, jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy. Zgłoszenia do Konkursu należy przesyłać na adres: